• Forside
  • Nyheder
  • Bestyrelsen
  • Generalforsamlinger
  • Dimission
  • Jubilarfester
  • Klassefotos
  • Indmeldelse-ny adresse
  • More
    • More child

Aabenraa Statsskoles Elevsamfund

Yderligere oplysninger og medlemsskab kan opnås ved henvendelse til:


Frank Christiansen, 61 71 28 67

Mail: fcribe@hotmail.com


Anne-Dorte Schmidt, 23 23 19 51

Mail: annedorte51@hotmail.com


Jesper Mastrup, 61 15 09 99

Mail: mastrupuglekaer@gmail.com

Aabenraa Statsskoles Samfund

© 2011

Elevsamfundets legat 2022




At modtage Aabenraa Elevsamfunds legat 2022 var en kæmpe overraskelse og noget, jeg er dybt beæret over og taknemmelig for.


Hvad min barndom i mindretallet og efterskoleåret lærte mig


Jeg hedder Julie Fryd Joost, og jeg er vokset op i Flensborg. Min barndom i det danske mindretal har lært mig at have forståelse for diversitet og forskellighed og at navigere i fællesskaber fyldt med dette. Begge mine forældre er danskere, så min søster og jeg er vokset op med dansk som hjemmesprog og tysk, dansk og engelsk i skolen. I dag er jeg utroligt taknemmelig for den barndom, jeg har haft i min hjemby Flensborg.

I 10. klasse tog jeg på Ranum Efterskole College, fordi jeg ville opleve mine forældres hjemland og det danske på egen hånd. Efterskolen var international, så jeg følte mig hurtigt hjemme, fordi der både var unge mennesker, der betegnede dem selv som danskere samt mennesker som mig, der levede med konstant at være på opdagelsesrejse, hvad der angår tilhørsforhold ift. nationalitet. På efterskolen oplevede jeg mere af verden og flere kulturer via rejser, jeg blev mere selvstændig og lærte mere om mine styrker og svagheder på godt og ondt. 


Gymnasietiden, der gjorde mig klogere på mine interesser og drømme


Efter efterskolen valgte jeg at fortsætte på gymnasiet i Danmark. På efterskolen var jeg blevet klogere på, hvad jeg værdsatte ved den danske måde at gå i skole på, og hvad jeg værdsatte ved den tyske og engelske (grundet Cambridge-fagene på den internationale linje) måde at gå i skole på. Derover havde jeg en god barndomsveninde, Caroline, der havde valgt Danmark til, da hun skulle tage valget efter folkeskolen og fortalte om de mange muligheder, der var på Aabenraa Statsskole.

Der var mulighed for at være initiativrig og gøre ideer til virkelighed gennem de forskellige udvalg og arrangementer, som skolen bød på. I 1.g. var jeg hooked på at prøve det hele; Miljøudvalget, elevrådet, danske gymnasieelevers samslutning (DGS) og festudvalget, og i 2.g. fokuserede jeg på festudvalget. Grundet lockdown blev festudvalget først for alvor aktivt igen i 3.g, hvor jeg nød de forskellige opgaver, der nu var. Vi var nogle stykker, der syntes, at der skulle ske noget ekstraordinært til skolens kommende fester, hvilket var grunden til at et andet medlem og jeg kæmpede for flere fester i kalenderen og penge til en kunstner. Vi fik stablet på benene, at Benny Jamz og Navid spillede på skolen, hvilket var et brag af en fest!

Jeg har, siden jeg gik i folkeskole, haft en drøm om at arbejde i mediebranchen og med kommunikation, og tiden på Aabenraa Statsskole har gjort mig klogere på mine drømme for fremtiden. Jeg fik efter eget initiativ i samarbejde med en klassekammerat mulighed for at lave en dokumentarfilm om min klasse på studieturen til København, hvilket jeg syntes var et lærerigt og spændende projekt. Til kommunalvalgsdebatten meldte jeg mig til at være en af de to værter, fordi jeg ville udfordre mig selv og prøve at tale foran mange mennesker og prøve vært-opgaven, eftersom Clement Kjersgaard fra bl.a. ”Debatten” er en af mine forbilleder. Jeg følte mig i mit es under debatten og sagde derfor også ja til at være vært til Vertigo-filmfestival på skolen, hvor min gruppe og jeg i øvrigt vandt prisen for ”Årets film”. Mit indtryk var, at denne aften var en stor succes for både publikum og deltagere!


En stor tak til Aabenraa statsskoles ansatte og Aabenraa Elevsamfund


Jeg drømmer om en dag at kunne være med til at oplyse andre mennesker om vigtige emner og på den måde gøre verden til et bedre sted. Om det skal være gennem projektlederskab, visuelle medier eller anden form for kommunikation mellem mennesker, må fremtiden vise. Men først skal jeg nyde mit sabbatår, hvor jeg vil opleve mere af verden og blive klogere på mig selv og mine værdier og mål. Så endnu engang tak til Aabenraa Statsskole for at give mig muligheder for at blive klogere på mine interesser og drømme - og tak til Aabenraa Elevsamfund for at anerkende de initiativer, jeg har taget gennem min gymnasietid. Det giver mig mod på at gøre et ekstra stykke arbejde i fremtiden!


Med venlig hilsen Julie Fryd Joost