Legatmodtagere

Dagmar Lundgaard

Dagmar Lundgaard

Legatmodtager 2023

Jeg hedder Dagmar og kommer fra Aabenraa by hvor jeg udover et enkelt efterskole år, har boet hele mit liv. Jeg har gennem min folkeskole og efterskoletid dyrket musik i forskellige former og valgte derfor som et naturlig følge deraf musiklinjen på statsskolen og bigband som ekstra hobby.
Dertil har jeg haft stor glæde af at tage del i en masse andre projekter på skolen.
Jeg har hele livet elsket at stå på ski og har været med til at arrangere skitur for statskolens elever i 2022 og 2023. Derfor har jeg også længe vidst at jeg ville have et sabbatår der skulle handle om dét og jeg tager til december til Østrig for at tage skilærer uddannelsen og derefter undervise sæsonen ud. Udover ønsket om at stå på ski får jeg her også chancen for at få øvet det tysk jeg har haft 3 år på statskolen (-; .
Efter dette Sabbatår vil jeg på universitetet, gerne i Aarhus, hvor jeg også har to storebrødre boende og studere noget i den samfundsfaglige genre, men hvad, skal jeg lige finde ud af i løbet af det næste år.

Med venlig hlsen
Dagmar Lundgaard

Julie Fryd Joost

Julie Fryd Joost

Legatmodtager 2022

At modtage Aabenraa Elevsamfunds legat 2022 var en kæmpe overraskelse og noget, jeg er dybt beæret over og taknemmelig for.

Hvad min barndom i mindretallet og efterskoleåret lærte mig

Jeg hedder Julie Fryd Joost, og jeg er vokset op i Flensborg. Min barndom i det danske mindretal har lært mig at have forståelse for diversitet og forskellighed og at navigere i fællesskaber fyldt med dette. Begge mine forældre er danskere, så min søster og jeg er vokset op med dansk som hjemmesprog og tysk, dansk og engelsk i skolen. I dag er jeg utroligt taknemmelig for den barndom, jeg har haft i min hjemby Flensborg.

I 10. klasse tog jeg på Ranum Efterskole College, fordi jeg ville opleve mine forældres hjemland og det danske på egen hånd. Efterskolen var international, så jeg følte mig hurtigt hjemme, fordi der både var unge mennesker, der betegnede dem selv som danskere samt mennesker som mig, der levede med konstant at være på opdagelsesrejse, hvad der angår tilhørsforhold ift. nationalitet. På efterskolen oplevede jeg mere af verden og flere kulturer via rejser, jeg blev mere selvstændig og lærte mere om mine styrker og svagheder på godt og ondt.

Gymnasietiden, der gjorde mig klogere på mine interesser og drømme

Efter efterskolen valgte jeg at fortsætte på gymnasiet i Danmark. På efterskolen var jeg blevet klogere på, hvad jeg værdsatte ved den danske måde at gå i skole på, og hvad jeg værdsatte ved den tyske og engelske (grundet Cambridge-fagene på den internationale linje) måde at gå i skole på. Derover havde jeg en god barndomsveninde, Caroline, der havde valgt Danmark til, da hun skulle tage valget efter folkeskolen og fortalte om de mange muligheder, der var på Aabenraa Statsskole.

Der var mulighed for at være initiativrig og gøre ideer til virkelighed gennem de forskellige udvalg og arrangementer, som skolen bød på. I 1.g. var jeg hooked på at prøve det hele; Miljøudvalget, elevrådet, danske gymnasieelevers samslutning (DGS) og festudvalget, og i 2.g. fokuserede jeg på festudvalget. Grundet lockdown blev festudvalget først for alvor aktivt igen i 3.g, hvor jeg nød de forskellige opgaver, der nu var. Vi var nogle stykker, der syntes, at der skulle ske noget ekstraordinært til skolens kommende fester, hvilket var grunden til at et andet medlem og jeg kæmpede for flere fester i kalenderen og penge til en kunstner. Vi fik stablet på benene, at Benny Jamz og Navid spillede på skolen, hvilket var et brag af en fest!

Jeg har, siden jeg gik i folkeskole, haft en drøm om at arbejde i mediebranchen og med kommunikation, og tiden på Aabenraa Statsskole har gjort mig klogere på mine drømme for fremtiden. Jeg fik efter eget initiativ i samarbejde med en klassekammerat mulighed for at lave en dokumentarfilm om min klasse på studieturen til København, hvilket jeg syntes var et lærerigt og spændende projekt. Til kommunalvalgsdebatten meldte jeg mig til at være en af de to værter, fordi jeg ville udfordre mig selv og prøve at tale foran mange mennesker og prøve vært-opgaven, eftersom Clement Kjersgaard fra bl.a. ”Debatten” er en af mine forbilleder. Jeg følte mig i mit es under debatten og sagde derfor også ja til at være vært til Vertigo-filmfestival på skolen, hvor min gruppe og jeg i øvrigt vandt prisen for ”Årets film”. Mit indtryk var, at denne aften var en stor succes for både publikum og deltagere!

En stor tak til Aabenraa statsskoles ansatte og Aabenraa Elevsamfund

Jeg drømmer om en dag at kunne være med til at oplyse andre mennesker om vigtige emner og på den måde gøre verden til et bedre sted. Om det skal være gennem projektlederskab, visuelle medier eller anden form for kommunikation mellem mennesker, må fremtiden vise. Men først skal jeg nyde mit sabbatår, hvor jeg vil opleve mere af verden og blive klogere på mig selv og mine værdier og mål. Så endnu engang tak til Aabenraa Statsskole for at give mig muligheder for at blive klogere på mine interesser og drømme – og tak til Aabenraa Elevsamfund for at anerkende de initiativer, jeg har taget gennem min gymnasietid. Det giver mig mod på at gøre et ekstra stykke arbejde i fremtiden!

Med venlig hilsen Julie Fryd Joost

Anna Louise Nielsen

Anna Louise Nielsen

Legatmodtager 2019

Anna Louise Nielsen fortæller om sine planer:

Mandag er alligevel en god dag! Det blev den i hvert fald, da jeg, en helt almindelig gymnasieelev på Aabenraa Statsskole, blev glædeligt overrasket, med det fine legat fra elevsamfundet 2019.
Jeg er dybt taknemmelig og meget beæret over, at være blevet udvalgt som
årets modtager af dette fine legat.
Mit navn er Anna Louise Nielsen og jeg kan stadig ikke helt forstå, alt det der
lige er sket.
Jeg er født og opvokset i Rødekro, men opfatter mere mig selv, som halv sønderjyde og halv københavner, da hele min mors familie er født og opvokset i København. Min fars familie er derimod sønderjysk. Jeg har ingen søskende, men må tage til takke med mine støttende forældre.
Efter 10 års endt folkeskole på henholdsvis Rødekro- og Hærvejsskolen, valgte jeg at tage et ekstra år på Frøslevlejrens efterskole, for performance og scenekunst. Dette år, var det bedste jeg kunne give mig selv, idet mine omgivelser og jeg tydeligt kunne mærke en forskel omkring min personlige udvikling efter dette modnings år. Opholdet her satte også gang i mine fremtidsdrømme, som stadig præger min skolegang i dag. Jeg vil være skuespiller!
Jeg startede på Aabenraa Statsskole August 2017. Jeg var super nervøs og havde allermest lyst til at tage tilbage på efterskolen igen. Der gik dog alligevel ikke lang tid, før jeg følte mig veltilpas på Statsskolen. Tre år er nu næsten gået i idræts- og biologiklassen, og største delen af tiden har været fin. Der var en periode, hvor jeg følte mig udenfor i min klasse. Men med hjælp fra en fantastisk lærer, fik jeg taget hånd om problemet og jeg følte mig igen veltilpas i klassen. Nu glæder jeg mig bare til resten af året og at se, hvad det bringer. Som det ser ud lige nu, er mine planer efter studentereksamen et eller to sabbat år. Her regner jeg med at skulle ud at rejse og opleve verden. Samtidig vil jeg også gerne prøve kræfter med skuespillerfaget, for at finde ud af, om det er noget jeg duer til. Dette betyder højst sandsynligt, at jeg skal rejse til København, hvilket jeg glæder mig til. Til slut vil jeg endnu en gang sige tusind tak for legatet.

Venlig hilsen
Anna Louise Nielsen

Elisabeth Oxholm Thomsen

Legatmodtager 2017

Elevsamfundets legat 2017

blev tildelt Elisabeth Oxholm Thomsen

som har sendt os denne tak og oplysninger om sig selv

Mit navn er Elisabeth Oxholm Thomsen, og jeg sidder lige nu i den lykkelige situation at jeg med et smil kan kigge tilbage på den kæmpe ære det var og stadig er at være blevet udvalgt til at modtage dette ærefulde legat. I denne sammenhæng vil jeg udtrykke min dybeste taknemlighed!

Dimissionen fredag den 23. Juni 2017 var i forvejen en overvældende begivenhed. Min mor fyldte 49, men hvad endnu større var, 3 års slid og hårdt arbejde kulminerede i uddelingen af eksamensbeviset. Vi var endelig studenter. Jeg troede at klimaks var nået, indtil jeg pludselig hørte mit navn blive nævnt i forbindelsen med uddelingen af dette legat. Det var utrolig stort at blive udvalgt blandt cirka 850 andre dimitterende, og så blive udvalgt ud fra de værdier, som elevsamfundets legat bygger på.

Igennem mine 3 år på Aabenraa Statsskole er jeg blevet fagligt udfordret, jeg er blevet styrket personligt, jeg har fået dannet stærke venskaber og ikke mindst er jeg blevet velsignet med mange gode minder. Igennem de 3 år har jeg forsøgt at tage værdier som medmenneskelighed, omsorg for hinanden, solidaritet, gåpåmod og flittighed med mig i hverdagen. Særligt solidaritet har været vigtigt for mig. Jeg havde mine kampe gennem gymnasiet, både fagligt, socialt og mentalt, og her spillede solidaritet en stor rolle. Gymnasietiden har i høj grad lært mig, at man kan ikke komme igennem livet på egen hånd. Solidaritet er afgørende, og derfor var det vigtigt for mig altid at hjælpe der hvor jeg kunne. Det glædede mig altid at se hvordan vi i klassen hjalp hinanden i pressede situationer. Vi var måske ikke den klasse, der arrangerede flest sociale arrangementer efter skoletiden eller som havde det fantastisk sammen alle sammen, men når det gjaldt, var vi der for hinanden og det var for mig en stor glæde.

Nu sidder jeg her og kigger tilbage på 3 år, der har givet mig uendeligt meget. Det er ikke til at sætte ord på, men det er alt sammen noget jeg tager med mig videre i livet.

Det næste år har jeg planer om at arbejde, komme ud i samfundet og mærke friheden fra forventningspres, lektier og afleveringer. Derefter er planen at læse jura på Århus Universitet, som helt ideelt set ender ud i job som politifuldmægtig. Det er ikke til at vide hvad fremtiden bringer, men en ting er sikkert. Jeg vil for altid kigge tilbage på tiden på Aabenraa Statsskole, og dette legat med de anerkendende og rosende ord, med stolthed, taknemlighed, et kæmpe smil på læben og se dette legat som et vidnesbyrd om, at hårdt arbejde både fagligt og socialt virkelig kan betale sig.

Mange tak til Aabenraa Statsskoles Elevsamfund.

Mange hilsner

Elisabeth Thomsen

Henrik Andreas Kyndal

Legatmodtager 2016

Mit navn er Henrik Andreas Kyndal og det var og er stadigt i dag en stor ære, at jeg har fået tildelt det flotte elevsamfunds legat. Jeg vil derfor gerne udnytte lejligheden til at sige, at jeg er dybt taknemlig!

Jeg havde absolut ingen anelse om, hvad der ventede mig, da jeg fredag den 24 Juni 2016, sammen med alle mine medstuderende, var samlet i Aabenraa Sønderjyllandshal til det festli-ge dimensionsarrangement. Vi sad alle med store smil på læberne, da vi nu var i gang med en overordentlig festlig uge, som igen samme aften bød på fest på skolen sammen med vores læ-rere.

Min vej igennem de 3 år på Aabenraa statsskole har været hårde, lærerige, betydningsfulde, festlige og fyldt med gode venner, som jeg forhåbentlig langt ud i fremtiden vil kunne holde kontakten med. Jeg startede min gymnasietid i 1.F efter et fantastisk år på SINE-sportsefterskole. Jeg håbede, at jeg ville gå 3 gode år i møde, og det gjorde jeg så sandelig også og sammen med klassen og nogle gode lærere har de sidste 3 år skabt oplevelser, jeg vil huske for evigt – både i og ude for klasselokalet. Vi var i klassen alle forskellige og havde forskellige indstillinger til, hvordan de næste 3 år skulle forløbe og det medførte blandt andet, at jeg i starten fandt det svært at finde mig til rette i denne nye klasse – Jeg kom fra en efterskole, hvor vi alle kendte hinanden, som var vi en stor familie, og nu skulle jeg kun ses med min klasse 5-6 timer om dagen, og det føltes ikke rigtigt som om at vi kendte hinanden og passede sammen… Men jeg havde sat mig det mål for, at årene skulle blive gode og festlige og derfor kæmpede jeg for, at vi i klassen fik et godt sammenhold. Dette resulterede i, at vi i fællesskab lavede mange sociale arrangementer og vi stille og roligt fandt hinanden og vi fik et bedre og bedre sammenhold. I dag vil jeg mene, at denne klasse ikke kunne have været bedre sammen-blandet af forskellige personligheder!

Nu er gymnasietiden slut, og jeg står nu med en masse erfaringer, som jeg håber, jeg kan bru-ge i min videre færden. Næste år står den for mit vedkommende på arbejde og ud og rejse verden tyndt. Derefter skal jeg læse videre. Jeg ved ikke præcist, hvad det bliver endnu, men en ting er sikkert, dette legat og de anderkendende ord som fulgte med, vil jeg sammen med minderne fra Aabenraa Statsskole altid kunne huske tilbage på med stolthed, glæde og som et bevis på, at hårdt arbejde kan betale sig.

Mange tak til Aabenraa Statsskoles Elevsamfund

Mange hilsner

Henrik Kyndal

Anna Kjær Jensen

Legatmodtager 2015

Elevsamfundets legat 2015

blev tildelt Anna Kjær Jensen

som har sendt os denne tak og oplysninger om sig selv

Jeg kan ikke takke nok for de anerkendende og meget rosende ord, som jeg fik fredag den 26/06-2015 ved modtagelse af Elevsamfundets legat. Jeg havde bestemt ikke regnet med, at jeg skulle gå fra dimissionen med et legat og det er mig derfor en meget stor ære, og jeg er dybt ydmyg over dette. Tusind tak!

Jeg hedder Anna Kjær Jensen, og jeg er lige blevet færdig med 3 skønne år på Aabenraa Statsskole! Da jeg startede på skolen tilbage i august 2012 kom jeg fra et fantastisk år på Nordborg Slots Efterskole, og jeg glædede mig til at påbegynde 3 år fyldt med en masse glæde, farve og fest – ligesom på efterskolen.

Jeg endte i papegøjeklassen 1.u, hvilken var repræsenteret af 5 forskellige studieretninger – selv havde jeg oprindelig valgt bioteknologilinjen. Efter endt grundforløb havde jeg dog fået så gode relationer i u-klassen, og jeg valgte derfor sammen med 15 andre elever at blive i klassen. Vi var så privilegeret at blive oprettet på trods af vores lave elevtal. Her knap 3 år efter er vi 13 elever fra 3.u, der er dimitteret sammen, og vi er vist alle enige om, at vi har været ufattelig heldige med vores lærerteam, der hele vejen igennem har været dedikerede og ambitiøse med vores undervisningsniveau. Kun 13 elever samlet i én klasse har givet en intimitet og tryghed, som jeg aldrig ville have været foruden. Når jeg skal læse videre efter et sabbatår med arbejde og rejse, så vil jeg uden tvivl tænke tilbage på lille 3.u, når jeg sidder i de store foredragssale sammen med 100 andre medstuderende med tanken: ”Hvor havde vi det godt! ”. Jeg vil gerne arbejde med mennesker, og jeg har derfor overvejet medicinstudiet. Nu må vi se…

Én ting er sikkert, og det er, at jeg vil huske tilbage på min tid på Aabenraa Statsskole som noget helt specielt, der i den grad har åbnet mine øjne for alle de muligheder, der ligger for næsen af os.

De varmeste hilsner

Anna Kjær Jensen

Sofie Bonde Thiellesen

Sofie Bonde Thiellesen

Legatmodtager 2014

Mit navn er Sofie Bonde Thiellesen. I sommeren 2014 dimitterede jeg som student på Aabenraa Statsskole. I samme anledning blev jeg tildelt et legat, af Elevsamfundet sammen med en række fine og rosende ord. Denne anderkendelse betyder rigtig meget for mig, og jeg er af hjertet meget taknemmelig, tak!

Efter et år på efterskole i 9. klasse, startede jeg på Aabenraa Statsskole sommeren 2011. Her startede jeg i 1.u sammen med cirka 25 andre elever. Vi var en af de klasser hvori der var 5 forskellige linjer, ’restklassen, hvor alle dem, som ikke kunne passes ind på andre linjer kom ind. Dette betød, at vi var meget forskellige. Nogle ønskede naturvidenskabelige fag, mens andre foretrak de samfundsfaglige. Det blev dog hurtigt klart for lærerne, at vi havde to ting til fælles. Vi var en socialt stærk klasse, hvilket gjorde undervisningsniveauet meget højt, og så kunne vi alle godt lide matematik. Derfor blev der lavet et kompromis, så de fleste af os kunne forblive samlet. U-klassen blev efter det nye års start derfor dannet, med matematik A, kemi B og samfundsfag B. Det høje sociale niveau holdt ved, hvilket havde stor gavn for alle og ikke mindst undervisningen.

Udover at være socialt engageret i min egen klasse, deltog jeg i skolens elevråd. Her var jeg de sidste to år af min gymnasietid. Jeg fungerede som sekretær, hvor jeg skrev referater og ordnede et par administrative opgaver. Herudover stod jeg for planlægningen samt afviklingen af 50krs dagene, samt opgaver i introudvalget, hvor vi havde fokus på, at nye elever skulle få den bedste start, og ikke mindst at de nye klasser blev rystet godt sammen.

Det var tre vidunderlige år på statsskolen, som jeg har nydt meget. Jeg fandt dog også ud af, at det var hårdt arbejde, især i 3.g, hvor jeg ikke kun havde mange afleveringer for hånden, men også meget frivilligt arbejde. Derfor har jeg i år valgt, at holde et sabbat år. Det er det perfekte pusterum, som bruges på mit arbejde hos Nyemans bageri, men også på at blive helt sikker på, hvad jeg vil næste år.

Indtil nu, har jeg været meget sikker på, at jeg vil læse Psykologi på Århus universitet. Jeg finder arbejdet med mennesker samt hvordan menneskets hjerne fungerer meget interessant. Hvad jeg vil bruge psykologi er jeg endnu ikke helt sikker på, men jeg tror på, at man skal læse noget, som man synes er interessant, så skal man nok kunne blive til noget.

Mvh Sofie Bonde.

Martin Termansen

Martin Termansen

Legatmodtager 2013

… Mest af alt varmer det at modtage en sådan anerkendelse. Det er jeg meget ydmyg over! ….

Her følger lidt om mig selv. Jeg er 20 år gammel og har på Aabenraa Statsskole taget studentereksamen med fokus på matematik, samfundsfag og biologi. I min fritid er jeg spejder. Jeg løber og bruger min fritid på at spille musik og engagere mig politisk. Jeg begyndte på skolen efter en 10. klasse på Brejning Efterskole og kom, som så mange andre efterskoleelever med indstillingen, at det bedste år var overstået, og nu kunne det umuligt blive bedre. Men efter en fed introtur samt at have engageret mig i elevråd og kor, gik det op for mig, at det måske ikke var så skidt endda….. At mine tre år på skolen, trods lange aftener med lektier og perioder med alt for mange afleveringer, har været præget af det fællesskab, som kendetegner Aabenraa Statsskole. Derudover har oplevelser som en super fed studietur til New York med engagerede lærere og gode klassekammerater, fester med elevrådet, utallige fisketure med drengene fra klassen etc. etc. gjort gymnasietiden fantastisk. De første 8 måneder efter en velfortjent sommerferie bruger jeg på Den Kongelige Livgarde, men derefter er mine fremtidsplaner rimelig usikre. Jeg overvejer at tage en sergentuddannelse i forsvaret og derefter at rejse et halvt år til Afrika med Thor, en ven fra skolen.

Alt denne tid skulle gerne give en mere konkret afklaring af, hvad jeg kunne tænke mig at studere, da mine drømme spænder fra teologi til en uddannelse i politik og økonomi på CBS…..

Venlig hilsen

Martin Termansen